Pse zebrat kanë vija bardh e zi?

16 January, 2015 | 8:18 pm

Pyetja se pse zebrat kanë vija i ka bërë shumë shkencëtarë kuriozë qysh një kohë të gjatë.
Disa studime kanë treguar se vijat u ndihmojnë zebrave të kontrollojnë nxehtësinë e trupit , të ikin nga grabitqarët apo për t’a shmangur pickimin nga insekte bartës të sëmundjeve.
Disa studime kanë analizuar sistematikisht këto shpjegime për të përcaktuar se cili është qëllimi ose kombiniacioni i qëllimeve që është më i mundshëm të ketë nxitur evolucionin e modelit unik me shirita të Zebrave .
Hulumtuesit të bazuar në Universitetin e Kalifornisë , Los Anxhelos ( UCLA ) kanë matur se si 29 variabla mjedisore lidhen me kualitete te caktuara të vija ve të tilla të trasha dhe të përkufizuara,dhe gjithashtu kanë zbuluar se “Plains Zebras” ose të njohura si zebrat e zakonshme jetojnë në jug dhe kanë tendenca të kenë vija më të holla dhe më pak të përkufizuara në krahasim me zebrat veriore.
Ndalohen të gjitha shkrimet dhe komentet që përmbajnë gjuhë diskriminuese,denigruese, të urrejtjes apo të nxitjes së veprimeve penale