Disa këshillat psikologjike për të shmangur konfliktet në një lidhje

9 September, 2014 | 9:35 am

Çfarë mund të bëni për të shmangur situatat konfliktuale në të cilat ju gjendeni dhe përpiqeni për ti zgjidhur ato në mënyrë të qetë, mënyrë të shëndetshme duke u përpjekur për të kuptuar thelbin e shkakut të problemit?
Ja se çfarë ekspertët këshillojnë në fushën e psikologjisë.
1. Përmbahuni nga gjykimet e nxituara
Mbresat e para janë të rëndësishme. Njerëzit janë drejtuar zakonisht nga vetëm këto përshtypjet e para rreth një personi ose situate, dhe në përgjithësi kanë një problem për të formuar opinione dhe qëndrime të reja, edhe pse ata së pari mund të jenë tepër mashtruese. Një parim i ngjashëm zbatohet për situatat e konfliktit në momentin kur ju zemëroheni me partnerin tuaj për disa arsye, tregoni vetes se ju do të prisni derisa ju të keni të gjitha faktet – në të zezë dhe të bardhë para se ata vetë ti interpretojnë në mënyrën e vet.
2. Kërkoni informacione shtesë 
Nëse ju jeni të frustruar nga fakti se partneri juaj vjen me vones në shtëpi një orë, një përgjigje automatike vjen në kujtesën e trurit tuaj edhe të situatave të mëparshme në të cilat ka ndodhur e njejta gjë. Në vend që të lejoni këtë mekanizëm për të bërë këtë punë, ndaleni veten për të kujtuar se sa herë partneri juaj është vonuar për shkak të faktorëve që nuk kanë qenë nën ndikimin dhe kontrollin e tij, dhe lejoni të shpjegoj arsyet të cilat atij i kanë ndodhur, këshillon Psychologytoday.
3. Vendoseni veten në vendin e tij / saj 
 
Mundohuni të kuptoni se si ju do të ndiheni sikur të ishit në vendin e partnerit tuaj. Asgjë nuk do të na ndihmojë të kuptojmë më mirë  veprimet dhe reagimet e dikujt pa u vë vënë në vend të tij dhe të shohim gjërat nga një perspektivë tjetër.
4. Nuk ka rëndësi se kush ka tëdrejtë – ju jeni në këtë së bashku 
 
Në vend se të përpiqeni për të provuar me partnerin tuaj që ju jeni keni të drejtë dhe të bindeni se ai është për tu fajësuar për konfliktin apo grindjen, provoni një situatë ku ju jeni parë si një mister në të cilën ju të dy keni mundësi, së bashku dhe si një ekip, për të zbuluar burimin e keqkuptimeve, frustrimit dhe problemeve.
5. Pyesni partnerin se çfarë po mendon
Ndonjëherë ne jemi të ngarkuar dhe të bindur nga verzoni ynë i gjërave, dhe harrojmë të pyesim partnerin se çfarë është duke menduar dhe çfarë qëndrimi ka në lidhje me një situatë. Asnjë prej nesh nuk mund të di se çfarë është në krye të tjetrit, duke u hapur dhe  pyetur drejtpërdrejtë është opsioni më i mirë.
Në çdo rast, psikologët, si dhe sekreti i komunikimit të mirë dhe të shëndetshëm, jo vetëm në dashuri, por edhe në familje, të miqësisë dhe të lidhjeve biznesore, fuqia qëndron në kërkimin e gjërave në momentin e duhur, shkruan 10minuta.
Ndalohen të gjitha shkrimet dhe komentet që përmbajnë gjuhë diskriminuese,denigruese, të urrejtjes apo të nxitjes së veprimeve penale